Bahan-bahan :
5 sudu besar minyak masak
2 sudu besar rempah kari ayam - bancuh dengan 2 sudu air
1 1/2 cawan air
1 sudu besar air asam jawa
1/2 ekor ayam - bersihkan dan potong kecil
2 biji kentang - dibelah 4
1 sudu kecil garam halus
Bahan hiris :
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
Bahan tumis :
1 tangkai daun kari
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
Cara-cara :
1. Panaskan minyak tumis bahan hiris hingga wangi.
2. Masukkan bahan tumis kacau sebentar dan masukkan rempah kari kacau hingga sedikit kering.
3. Masukkan air asam jawa, air , ayam, kentang, garam kacau rata hingga mendidih dan masak.
4. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment