Thursday, June 18, 2015

RESEPI BISKUT KELAPA

Bahan-bahan :

150g butter
1 biji kuning telur
100g gula aising
1 sudu besar shortening
175g tepung gandum - diayak
25g tepung beras - diayak
25g badam - bakar dan kisar halus
25g kelapa parut - goreng tanpa minyak hingga kekuningan dan tumbuk lumat

Hiasan :

1 biji kuning telur
50g kelapa kering
50g badam - cincang kasar



Cara-cara :

1. Pukul butter, kuning telur dan gula hingga kembang.

2. Masukkan shortening, tepung gandum, tepung beras, badam, kelapa parut dan uli hingga menjadi doh.

3. Canai doh dan terap dengan acuan yang sesuai.

4. Susun di atas dulang kemudian sapu kuning telur dan hiaskan sedikit kelapa kering, badam.

5. Bakar pada suhu 175 darjah celcius selama 25 minit.








No comments:

Post a Comment