Friday, June 19, 2015

RESEPI BISKUT NESCAFE BADAM

Bahan A :

150g butter
150g gula halus
1 biji kuning telur
secubit garam halus
1 sudu kecil nescafe bancuh dengan 1 sudu kecil air panas
50g shortening

Bahan B : diayak

1/4 sudu kecil baking powder
200g tepung gandum
50g tepung jagung
50g tepung beras
3 sudu besar susu tepung
2 sudu besar serbuk koko

Bahan C :

100g badam cincang
50g oat

Hiasan :

1 biji kuning telur
50g badam cincang kasar
50g oat



Cara-cara :

1. Pukul bahan A hingga rata.

2. Masukkan bahan B dan bahan C sedikit demi sedikit secara berselang seli.

3. Uli adunan hingga menjadi doh.

4. Canai doh dan terap dengan menggunakan acuan yang sesuai.

5. Susun atas dulang pembakar.

6. Sapu sedikit kuning telur dan hiaskan badam cincang serta oat.

7. Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 20 minit.



No comments:

Post a Comment