Monday, July 13, 2015

RESEPI PINDANG IKAN TENGGIRI

Bahan-bahan :
2 sudu besar minyak masak
2 potong isi ikan tenggiri

Bahan hiris :
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah

Bahan A :
1 batang serai - diketuk
1/2 inci halia muda - dihiris

Bahan B :
1/4 sudu kecil serbuk lada hitam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil garam
3 cawan air

Bahan C :
1 biji cili besar merah - dihiris
2 keping asam keping

Cara-cara :
1. Panaskan minyak masak tumis bahan kisar hingga wangi.

2. Masukkan bahan A kacau.

3. Masukkan bahan B kacau hingga mendidih.

4. Masukkan bahan C dan ikan tenggiri biar hingga mendidih dan ikan masak.

5. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.








No comments:

Post a Comment