Friday, August 14, 2015
RESEPI KARI IKAN KEMBONG
Bahan-bahan :
4 ekor ikan kembong - dibersihkan
8 batang bendi - bersihkan
1 biji tomato - belah 4
4 sudu besar minyak masak
200ml santan
2 sudu kecil garam halus
Bahan Kisar :
10 tangkai cili kering
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
Bahan A :
6 sudu besar serbuk kari ikan
1/2 cawan air
3 sudu besar air asam jawa
1 inci halia - diketuk
Cara-cara :
1. Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar hingga wangi.
2. Masukkan bahan A kacau rata.
3. Masukkan santan, ikan, bendi dan tomato biarkan mendidih kemudian tutup api.
4. Sedia untuk dihidangkan.
Labels:
RESEPI
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment