Monday, August 17, 2015

RESEPI CENCARU TAUCU


Bahan-bahan :
2 ekor ikan cencaru
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam halus
Minyak masak untuk menggoreng
3 sudu besar minyak masak

Bahan Hiris :
3 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia

Bahan A :
1 sudu besar taucu
1 sudu besar air asam jawa
1/2 sudu kecil gula

Bahan B :
1/2 labu bawang besar - dihiris
1 biji cili hijau - dihiris
2 biji cili merah - dihiris


Cara-cara :
1. Bersihkan ikan dan gaul dengan sedikit serbuk kunyit dan garam halus kemudian goreng garing.

2. Panaskan minyak masak tumis bahan hiris hingga wangi.

3. Masukkan bahan A dan biar mendidih.

4. Masukkan bahan B kacau rata hingga sedikit pekat, tutup api.

5. Angkat dan tuangkan ke atas ikan goreng tadi, sedia untuk dihidangkan.















No comments:

Post a Comment