Bahan-bahan :
1/2 ekor ayam -
potong kecil
2 liter air
2 sudu besar
minyak masak
Sedikit garam
halus
Sedikit daun
bawang
Bahan hiris :
3 biji bawang
merah
2 ulas bawang
putih
Bahan A :
1 inci halia
1 batang kulit
kayu manis
2 kuntum bunga
lawang
2 biji buah pelaga
Bahan B :
Sedikit serbuk
lada hitam
Sedikit serbuk lada putih
Bahan C ( potong
kecil ) :
Sedikit kobis
Sedikit carrot
1 biji tomato
Cara-cara :
1. Satukan ayam dan air rebus
sehingga lembut.
2. Panaskan minyak masak dan goreng
bahan hiris hingga sedikit garing kemudian masukkan bahan A di ikuti bahan B
kacau rata.
3. Masukkan bahan goreng ke dalam
bahan ayam kacau rata biar sehingga mendidih.
4. Masukkan bahan C dan perasakan
garam.
5. Sedia untuk dihidangkan bersama sedikit taburan daun bawang.
No comments:
Post a Comment