Friday, October 9, 2015

RESEPI AYAM PENYET


Bahan nasi :
2 cawan beras - bersihkan
3 cawan air
1 kiub ayam
1 sudu besar butter
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga

Bahan Ayam :
1/4 ekor ayam - dipotong dan bersihkan
1 sudu besar serbuk jintan kasar
1 sudu besar serbuk jintan halus
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar serbuk kunyit
1/2 sudu besar serbuk lada putih
Sedikit garam halus
3 ulas bawang putih - ditumbuk
2 inci halia - ditumbuk

Bahan Sambal :
1/2 labu bawang besar - dihiris
4 biji bawang merah - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
2 biji tomato - dipotong 4
10 biji cili api merah
5 biji cili api hijau
Sedikit ikan bilis
3 inci belacan

Bahan Sup :
2 cawan air
1 kiub ayam
Sedikit bawang goreng
Sedikit daun bawang
Sedikit hirisan limau nipis

Hiasan :
Daun salad
Timun
Tomato
Tempe goreng


Cara-cara :
1. Untuk NASI : satukan bahan nasi, kacau rata dan masak.
2. Untuk AYAM : satukan bahan ayam, kacau rata. Perap sebentar bersama tempe dan goreng garing, ketepikan.
3. Untuk SAMBAL : Panaskan 3 sudu minyak masak dan goreng sebentar bahan sambal. Kemudian angkat dan kisar sedikit hancur dan goreng kembali menggunakan minyak tadi sehingga pekat.
4. Untuk SUP : Didihkan air dan masukkan kiub ayam kacau rata tutup api dan perahkan sedikit limau nipis kemudian taburkan bawang goreng serta daun bawang.

5. Hidangkan nasi bersama ayam serta tempe goreng, sambal, sup, salad dan hirisan tomato.










No comments:

Post a Comment