Bahan nasi :
2 cawan beras -
bersihkan
3 cawan air
1 kiub ayam
1 sudu besar
butter
1 batang kulit
kayu manis
2 kuntum bunga
lawang
3 biji buah pelaga
Bahan Ayam :
1/4 ekor ayam -
dipotong dan bersihkan
1 sudu besar
serbuk jintan kasar
1 sudu besar
serbuk jintan halus
1 sudu besar
serbuk ketumbar
1 sudu besar
serbuk kari
1 sudu besar
serbuk kunyit
1/2 sudu besar
serbuk lada putih
Sedikit garam
halus
3 ulas bawang
putih - ditumbuk
2 inci halia - ditumbuk
Bahan Sambal :
1/2 labu bawang
besar - dihiris
4 biji bawang
merah - dihiris
3 ulas bawang
putih - dihiris
2 biji tomato -
dipotong 4
10 biji cili api
merah
5 biji cili api
hijau
Sedikit ikan bilis
3 inci belacan
Bahan Sup :
2 cawan air
1 kiub ayam
Sedikit bawang
goreng
Sedikit daun
bawang
Sedikit hirisan limau nipis
Hiasan :
Daun saladTimun
Tomato
Tempe goreng
Cara-cara :
1. Untuk NASI : satukan bahan nasi,
kacau rata dan masak.
2. Untuk AYAM : satukan bahan ayam,
kacau rata. Perap sebentar bersama tempe dan goreng garing, ketepikan.
3. Untuk SAMBAL : Panaskan 3 sudu
minyak masak dan goreng sebentar bahan sambal. Kemudian angkat dan kisar
sedikit hancur dan goreng kembali menggunakan minyak tadi sehingga pekat.
4. Untuk SUP : Didihkan air dan
masukkan kiub ayam kacau rata tutup api dan perahkan sedikit limau nipis
kemudian taburkan bawang goreng serta daun bawang.
5. Hidangkan nasi bersama ayam serta tempe goreng, sambal,
sup, salad dan hirisan tomato.
No comments:
Post a Comment