Bahan-bahan :
4 sudu minyak
masak
Sehelai daun limau
purut
Bahan kisar :
5 biji bawang
merah
3 ulas bawang
putih
1/2 inci lengkuas
Bahan A :
2 sudu cili kisar
3 batang serai -
diketuk
1 sudu kecil
serbuk jintan halus
1 sudu kecil
serbuk jintan kasar
Bahan B :
300g daging -
potong kecil
3 cawan air
Bahan C :
Sedikit garam
halus
Sedikit gula
Sedikit asam
keping
Sedikit kacang
panjang - potong pendek
1 labu bawang
holland - potong bulat
Cara-cara :
1. Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar serta bahan A
sehingga wangi.
2. Masukkan bahan B dan masakkan sehingga daging lembut.
3. Apabila daging sudah lembut
masukkan bahan C kacau rata biar sayur sedikit layu, tutup api dan masukkan
daun limau purut.
4. Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment