Bahan-bahan
:
5 sudu besar minyak masak
Sedikit daun kesum
Sedikit daun kesum
Bahan
Kisar :
10 tangkai cili kering
2 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 inci belacan
1/2 inci kunyit
1/2 inci halia
Bahan
A :
2 batang serai - diketuk
1/2 ekor ayam - dibersihkan dan
potong kecil
1/2 cawan air asam jawa
1 cawan air
Bahan
B :
Sedikit garam halus
Sedikit gula
1 biji tomato - dibelah 4
Cara-cara :
1. Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar hingga pecah
minyak.
2. Masukkan bahan A kacau rata biar sehingga mendidih dan ayam empuk.
3. Masukkan bahan B kacau rata dan sebati.
4. Tutup api kemudian masukkan daun kesum dan sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment