Tuesday, February 24, 2015

RESEPI Kuih Talam Keladi

Bahan A :

1 mangkuk keladi (bersihkan dan potong kiub kecil masak hingga empuk dgn sedikit garam)
1/2 cwn gula
sedikit garam


Bahan B :

1 cwn santan
1 cwn air
1/2 cwn tepung beras



Bahan C :

1 cwn tepung beras
3 cwn santan
1 sudu kecil perisa keladi
1sudu kecil pewarna purple
sedikit garam

Cara 2 :

1. Panaskan pengukus

2. Satukan bahan B dalam satu bekas kacau rata tapis dan ketepikan.

3, Masukkan ke dalam loyang dan kukus selama 20 minit. Keluarkan dan cakar sedikit permukaan.

4.  Campurkan bahan C kacau rata dan tapis kemudian curahkan ke atas loyan adunan tadi

5. Kukus selama 20 minit lagi.

6. Sejukkan kemudian potong dan boleh di hidang.

No comments:

Post a Comment