Friday, February 20, 2015

RESEPI Getuk Ubi

Bahan A:

1 mangkuk ubi (bersihkan dan potong kecil)
1 mangkuk air
1/4 cwn gula
1/2 cwn kelapa parut (ambil putih)
1/2 sudu kecil garam
minyak untuk menggoreng


Bahan B:

1 cwn tepung beras
1 sudu besar tepung gandum
1/2 cwn air
sedikit garam

Cara2:

1. Masukkan ubi bersama air dan rebus hingga empuk.Toskan dan lecek hingga hancur dan lembut.

2. Campurkan gula, kelapa parut, garam dan gaul sebati.

3. Ambil sedikit adunan dan bulat-bulatkan sehingga habis.Ketepikan.

4. Satukan bahan B dalam bekas kacau sebati dan ketepikan.

5. Panaskan minyak dalam kuali.

6. Celupkan adunan ke dalam bahan B dan goreng hingga kekuningan atau masak.



No comments:

Post a Comment