Bahan A :
2 cwn beras pulut (di rendam selama 2 jam dan tos)
2 cwn santan
1 cwn air
1/2 sudu kecil garam
Bahan B :
1/2 cwn gula
1/2 cwn gula merah
1/2 cwn air
Bahan C :
1 cwn santan
1/2 cwn tepung gandum (di ayak)
2 biji telur (pukul kembang)
1/2 sudu kecil garam
Cara 2 :
1. Panaskan pengukus
2. Satukan bahan A kacau rata dan tuang ke dlm loyang kemudian kukus selama 1/2 jam
3. Keluarkan pulut dari loyang dan tekan hingga mampat, padat dan rata.
4. Didihkan bahan B tapis dan ketepikan
5. Masukkan bahan C ke dalam satu bekas dan kacau rata.
6. Campurkan bahan B kedalam bahan C kacau adunan hingga sebati kemudian tapis dan ke tepikan.
7. Dengan menggunakan garfu cakar kan sedikit permukaan pulut dan curahkan adunan ke atas permukaan pulut kukus lagi selama 30 minit.
8. Sejukkan dan boleh di potong untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment