Tuesday, February 3, 2015

RESEPI Kuih Gulung a.k.a Ketayap






Bahan Inti:

1 biji kelapa parut (ambil putih)
1/2 cwn santan pekat
1/2 cwn gula pasir
1 keping gula melaka
sedikit garam

Cara2:

1.Satukan semua bahan dalam kuali dan kaub balik menggunakan api yang kecil.

2.Kacau rata hingga sedikit pekat. Tutup api dan ketepikan.



Bahan Kulit:

2 cwn tepung gandum
1 biji telur
2 helai daun pandan (di kisar dgn 1/2 cwn air)
1/2 cwn santan pekat
air secukupnya
Sedikit pewarna hijau
Sedikit garam
Sedikit minyak


Cara2:

1.Satukan tepung gandum, telur, garam,air pandan,santan, pewarna hijau kisar dan tapiskan.Tambahkan sedikit air jika adunan terlalu pekat.

2.Panaskan kuali dan lenser dengan sedikit minyak menggunakan sehelai daun pandan.

3.Tuang sesenduk adunan dan ratakan dengan menggoyangkan kuali.

4.Biar hingga kulit ketayap masak barulah angkat.Ketepikan.

5.Letakkan inti di tengah dan gulung kemas.

No comments:

Post a Comment