Thursday, October 1, 2015

RESEPI IKAN SELAR MASAM MANIS


Bahan-bahan :
2 ekor ikan selar - bersih dan kelarkan
2 sudu besar tepung jagung
Minyak untuk menggoreng secukupnya
2 sudu besar cili kisar
Sedikit nenas - potong kecil
Garam halus secukup rasa
Sedikit daun bawang - dipotong pendek

Bahan kisar :
1 ulas bawang putih
2 biji bawang merah

Bahan A :
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
2 sudu  besar sos cili
1/2 cawan air

Bahan B (dipotong) :
1 biji bawang holland
3 batang serai
1 inci halia
Sedikit bunga kobis


Cara-cara :
1. Gaulkan ikan dengan tepung jagung hingga rata kemudian goreng sehingga garing, angkat dan letak ke dalam pinggan hidangan.

2. Panaskan kuali dan ambil 3 sudu besar minyak dari gorengan tadi kemudian tumis bahan kisar hingga wangi.

3. Masukkan cili kisar, bahan A, bahan B kacau rata.

4. Masukkan nenas dan perasakan garam biar sehingga kuah mendidih serta sedikit pekat.

5. Tutup api kemudian curah kuah ke atas ikan dan taburkan dengan sedikit daun bawang.

6. Sedia untuk dihidangkan.




No comments:

Post a Comment