Friday, September 18, 2015

RESEPI MEE SUP DAGING


Bahan-bahan :
300gm daging - potong kecil
1500 ml air
4 sudu besar minyak masak
Garam halus secukup rasa

Bahan Kisar :
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
2 batang serai

Bahan A :
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
1 biji buah keras - hancurkan
4 sudu besar serbuk rempah sup
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk lada putih

Bahan B :
1 bungkus mee - dicelur
Sedikit bawang goreng
Sedikit daun bawang - potong pendek
Sedikit sambal kicap
Sedikit cili api bersama cuka
1 biji limau nipis - potong kecil


Cara-cara :

1. Satukan daging dan air dalam periuk kemudian rebus sehingga lembut.

2. Panaskan minyak masak dalam kuali.

3. Tumis bahan A hingga wangi.

4. Masukkan bahan kisar kacau hingga sedikit garing.

5. Kemudian masukkan ke dalam periuk daging tadi dan kacau rata biar sehingga mendidih dan kuah pekat. Perasakan garam, tutup api.

6. Hidangkan bersama bahan B.







1 comment: