Tuesday, September 29, 2015

RESEPI IKAN SIAKAP 3 RASA


Bahan-bahan :
1 ekor ikan siakap - bersih dan kelarkan
2 sudu besar tepung jagung
Minyak untuk menggoreng secukupnya
2 sudu besar cili kisar
Sedikit nenas - potong kecil
Garam halus secukup rasa
Sedikit daun bawang - potong pendek

Bahan Kisar :
1 biji bawang merah
2 ulas bawang putih

Bahan A :
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1/2 cawan air

Bahan B (dihiris) :
1 biji bawang holland
3 biji cili api
3 batang serai
1 inci halia


Cara-cara :
1. Gaulkan ikan dengan tepung jagung hingga rata kemudian goreng sehingga garing, angkat dan letak ke dalam pinggan hidangan.

2. Panaskan kuali dan ambil 3 sudu besar minyak dari gorengan tadi kemudian tumis bahan kisar hingga wangi.

3. Masukkan cili kisar, bahan A, bahan B kacau rata.

4. Masukkan nenas dan perasakan garam biar sehingga kuah mendidih serta sedikit pekat.

5. Tutup api kemudian curah ke atas ikan dan taburkan dengan sedikit daun bawang.

6. Sedia untuk dihidangkan.




No comments:

Post a Comment