Wednesday, February 4, 2015

RESEPI Tomyam Campur

Bahan:


1 mangkuk isi ayam (bersihkan dan potong kecil)
6 ekor udang (dibersihkan)
2 ekor sotong (bersihkan dan potong kecil)
3 mangkuk air
5 sudu besar susu pekat
5 sudu besar perencah tomyam
2 batang serai (diketuk)
1/2 inci lengkuas (diketuk)
2 helai daun limau purut (di siat)
1/2 biji limau nipis (ambil airnya)
5 biji cili api (diketuk)
1 labu bawang holland (potong bulat)
sedikit garam



Cara:


1.Didihkan air kedalam periuk dan masukkan serai,lengkuas,cili api,bawang dan perencah tomyam.

2.Masukkan ayam,udang,sotong dan kacau hingga mendidih.

3.Masukkan susu pekat,garam,daun limau,air limau nipis dan kacau rata hingga masak.

No comments:

Post a Comment