Friday, February 20, 2015

RESEPI Lepat Pisang

Bahan 2:

10 biji pisang berangan (buang kulit dan lenyek hingga hancur)
1 cwn tepung gandum
1 cwn tepung beras
1/2 cwn gula
1/2 cwn santan
1/2 cwn air
1 biji kelapa parut (ambil putih nya sahaja dan gaul bersama sedikit garam)
sedikit garam
Daun pisang secukupnya (potong lebih kurang 6 inci dan bersihkan)


Cara 2:

1. Masukkan pisang, tepung gandum, gula, santan, air, garam dalam satu bekas kacau sebati dan ketepikan.

2. Sementara itu panaskan pengukus.

3. Ambil daun pisang dan letak adunan 1 sudu dan intikan dengan 1/2 sudu kelapa parut. Balut dan lipat buat hingga adunan habis.

4. Susun dalam pengukus dan kukus selama 15 minit.




No comments:

Post a Comment