Sunday, November 18, 2012

RESEPI Rendang Daging

bahan-bahan:
1kg daging (batang pinang)
2 cawan santan pekat dari 2 biji kelapa
2 cawan santan cair
2 peket kecil kerisek
2 helai daun limau purut
garam dan gula(secukup rasa)

bahan kisar:
30 tangkai cili kering
4 ulas bawang besar
5 ulas bawang putih
6 batang serai
1 inci halia
1 inci kunyit
2 inci lengkuas

cara-cara:
  1. masukkan daging, santan cair ke dalam kuali dan rebus sehingga agak lembut.
  2. apabila daging agak lembut masukkan bahan kisar,santan pekat,kerisek dan kacau rata.
  3. perlahankan api kacau sekali sekala sehingga kuah kering.
  4. masukkan daun limau purut dan kacau
  5. angkat dan boleh hidang kan dengan ketupat atau nasi impit.

No comments:

Post a Comment