1/2 ekor ayam (potong kecil dan bersihkan)
1 biji tomato (belah 4)
1 mangkuk kecil kobis
1 batang lobak merah
1 peket sup bunjut
1/2 sudu kecil rempah sup
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
4 ulas bawang merah (racik halus)
2 ulas bawang putih (racik halus)
1 kuntum bunga lawang
1 batang kayu manis
2 sudu besar minyak masak
4 mangkuk air
garam secukup rasa
bahan hiasan:
1 batang daun bawang dan daun sup (dipotong)
bawang goreng sedikit
cara-cara:
- panaskan minyak tumis bawang merah,bawang putih hingga kekuningan dan masukkan bunga lawang,kayu manis,sup bunjut,rempah sup,serbuk lada putih dan kacau rata.
- masukkan ayam dan air kacau sebati.
- apabila mendidih masukkan lobak,tomato dan kobis.
- masukkan bahan hiasan dan hidang bersama nasi serta sambal kicap.
No comments:
Post a Comment