Monday, August 31, 2015

RESEPI KARI AYAM


Bahan-bahan :
1/2 ekor ayam - potong kecil
2 biji kentang - potong 4
5 sudu besar minyak masak
1 kotak kecil santan segera
2 cawan air

Bahan kisar :
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia

Bahan A :
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga

Bahan B :
2 sudu besar serbuk cili
1 paket kecil serbuk kari ayam
1/2 cawan air asam jawa


Cara-cara :
1. Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar hingga wangi.

2. Masukkan bahan A kacau sebentar.

3. Masukkan bahan B kacau dan biar hingga pecah minyak.

4. Masukkan ayam, kentang dan air biar hingga sedikit lembut.

5. Masukkan santan kacau dan biar mendidih serta pecah minyak.

6. Tutup api sedia untuk dihidangkan.







No comments:

Post a Comment