Thursday, June 16, 2016

RESEPI BUBUR LAMBUK DAGING


RESEPI BUBUR LAMBUK DAGING
============================
150 gm daging - dihiris kecil
5 cawan air
1 cawan beras - cuci bersih dan tos
Kacang tanah - sedikit
Minyak masak
Garam
Daun sup - hiris
Cili merah - hiris
Bawang goreng

Bahan Hiris :
-------------
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih

Bahan A :
----------
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga

Bahan B :
----------
1/2 inci halia - diketuk
Sedikit serbuk lada putih
Sedikit serbuk lada hitam

Bahan C (potong kecil) :
----------
1 biji kentang
1/2 batang lobak merah
3 sudu makan santan pekat


Cara-cara :
~~~~~~~~~
1. Satukan daging dan air dalam periuk kemudian rebus sehingga lembut.
2. Panaskan sedikit minyak masak, tumis bahan hiris sehingga sedikit garing kemudian masukkan bahan A dan bahan B kacau sampai naik bau. Tutup api kemudian masukkan ke dalam periuk daging.
3. Masukkan beras, kacang tanah, garam kacau rata.
4. Masukkan bahan C kacau sebati biar sehingga lembut. Tambah sedikit air jika perlu. Pastikan beras kembang dan lembut seperti bubur.
5. Boleh hidangkan bersama daun sup dan tabur bawang goreng untuk rasa tambahan.





No comments:

Post a Comment