Tuesday, November 24, 2015

RESEPI CENCARU LEMAK CILI API DAUN CEKUR


Bahan-bahan :
3 ekor ikan cencaru
1 sudu besar minyak masak
100 ml air
Sehelai daun cekur - dihiris

Bahan Kisar :
1/2 labu bawang besar
1 ulas bawang putih
10 biji cili api merah

Bahan A :
200 ml santan
1 keping asam gelugur
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam halus
Sedikit gula pasir


Cara-cara :
1. Bersihkan ikan kemudian potong 2 dan gaulkan dengan sedikit garam serta serbuk kunyit. Goreng ikan sehingga sedikit garing angkat, ketepikan.

2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi kemudian masukkan air.

3. Masukkan bahan A dan ikan goreng tadi biar sehingga mendidih.

4. Tutup api dan taburkan daun cekur. Sedia untuk dihidangkan.





No comments:

Post a Comment